8 Ocak 2015 Perşembe

Sodalı (Bayatlamayan) Puf Poğaça



Birçok yer de birçok kez karşınıza çıkmıştır bu tarif ama üzerinden zaman geçtikçe tariflerimizin yerini yenileri alıyor ve maalesef eskileri biraz unutuluyor gibi… şahsen ben çoğu zaman eskiye dönük tariflerime de bakıp bir güncelleme yaparım şunu da yapayım bu güzel bir tarifti derim kendi kendime… İşte dün tam da böyle bir gündü daha doğrusu akşamdı  benim için, ne yapsam diye aranırken bu yumuşacık nefis poğaçalarım geldi aklıma.. hem çay sohbetlerinize hem de kahvaltılarınıza eşlik edecek harika bir tarif üstelik de hemen kuruyup bayatlamıyor ve bir çok farklılık katabiliyorsunuz gönlünüze göre, en güzel taraflarından biri de bu … Bence tarifler hep yoruma açık olmalı  ve mutlaka kendime uyarlamalıyım bir şekilde… Artık malzemeleri sayalım;

 

Malzemeler:

 
1 su bardağı ılık süt

1 su bardağı sıvı yağ

1 şişe soda (200 ml) oda sıcaklığında olmalı

2 yemek kaşığı toz şeker(silme)

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket toz maya(küçük paket yani bildiğimiz vanilya paketi kadar olanlardan)

Aldığı kadar un

 

Üzeri için:

1 yumurtanın sarısı

Gelelim hamurumuzun hazırlanışına;
Klasik, unun ortasını havuz şeklinde açarak başlamıyoruz buna dikkat edelim. Öncelikle 3 su bardağı unu geniş bir kabın içine koyuyoruz. (Hamura 3 bardak un ile başlıyoruz ama bu yeterli gelmiyor bunu da belirteyim kıvama gelip toparlamak için yoğurdukça azar azar un ekleyerek devam edeceğiz.) Undan sonra şeker, tuz ve son olarak mayayı da ilave edip güzelce karıştırıyoruz,  bu karışımın ortasını açıp bir havuz şekli veriyoruz.  Şimdi havuzun içine ılık süt, sıvı yağ ve sodayı ekliyoruz ve yoğurma işlemine başlıyoruz, hamurunuz biraz cıvık olacaktır paniklemeyin yukarıda belirttiğim gibi azar azar un ekleyerek yoğurmaya devem edin ta ki tüm malzemeler birbirine güzelce karışıp yumuşak, ele yapışmayan bir hamur halini alıncaya kadar. Bu hamurun normal bir poğaça yada kurabiye hamuru gibi olacağını hayal ederek fazla un eklemeyin kullandığımız sodadan dolayı köpük köpük sünger gibi bir yapısı oluyor bu da size cıvıklık hissi verip yanıltabilir.. Yoğurma işlemi bitince üzerini nemli bir bez (ben genelde streç filmle kapatıyorm) ile kapatıyoruz. 1 saat kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıyoruz.
Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve tepsimize yerleştiriyoruz. İsteğinize göre iç malzemesi de ekleyebilirsiniz ama sade olarak çok güzel sonradan yerken arasını kesip kaşar peyniri, beyaz peynir koyabilirsiniz yada benim gibi hamurun bir kısmını sade, bir kısmının içine kaşar peyniri koyup pişirebilirsiniz bu şekilde de çok güzel oldu..
En son üzerine yumurta sarısını sürün ve gönlünüze göre çörekotu, susam serpin 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin…

 
AFİYET OLSUN..

 
NOT: Önceden ısıtılmış fırın deriz hep, peki bu tam olarak nedir? Birçoğunuz biliyorsunuzdur mutlaka ama mutfakla yeni tanışanlar için küçük bir bilgi olsun bu da.. fırını önceden ısıtmak 180 dereceyi ayarlayıp o dereceye gelene kadar beklemek değil de örneğin poğaçalarınız tepside hazır, yumurtayı sürüp susamı serpene kadar ki sürede fırını açarsanız hafif ılımış hamurlarınız için güzel bir ortam hazırlamış olursunuz. Aksi takdirde hamurlarınız ani bir sıcaklığa girecek ve hızlıca üst katmanı kızaracaktır tabi içi de tam pişmeyecektir. Bu taktiği kek, poğaça kısacası ’ önceden ısıtılmış fırın’ tabirini gördüğünüz her yerde uygulayabilirsiniz.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder